Ce provoaca convulsiile

La copiii mici, plânsul provoca convulsii. Când plânge mult, copilul nesupravegheat se face mov, din lipsa oxigenării creierului.
Sindromul hohotului de plâns:
In urma unei suparari, copilul incepe sa plânga ; urla, tremura, respira din ce in ce mai greu. Faza expiratoare, de cele mai multe ori silentioasa, se prelungeste din ce in ce mai mult, gura ramâne deschisa. Nici un sunet nu mai iese. Copilul se învineteste din ce in ce mai tare, cianoza se intensifica si apare apneea : acesta este « lesinul ». Daca apneea se prelungeste, parintii asista la o sincopa asfixica insotita de pierderea cunostintei, hipotonie generalizata si revulsie oculara (darea peste cap a ochilor). Aceasta seamana cu o convulsie.
La copii si la bebelusi, cresterea rapida a temperaturii poate provoca convulsii febrile. Marea majoritate a acestor cazuri sunt asociate cu febra si nu constituie urgente. Chiar daca copilul a mai avut asemenea episoade, iar criza nu a fost severa, copilul trebuie consultat de un medic.
Există și mamici (tatici, bone, rude, etc.) care isi pierd calmul si, intr-un moment de furie, zgaltaie foarte tare bebelusul, cu gandul de a-l face sa taca. Iata un gest aparent nesemnificativ, dar cu consecinte grave! Zgaltairea violenta a unui copil sub 12 luni, poate cauza afectiuni neurologice severe si chiar permanente. Involuntar, cu gandul de a linisti bebelusul, persoana respectiva zgaltaie puternic copilul sau il invarte foarte tare. Daca s-au produs leziuni la nivelul creierului, atunci copilul va face imediat convulsii, va respira din ce in ce mai greu si isi va pierde cunostinta.
Tusea convulsiva sau magareasca este o tuse uscata, care se poate manifesta prin aparitia a pana la 25 de accese de tuse la o singura respiratie. Inainte de debutul acestei afectiuni, cel mic va avea o saptamana de simptome asemanatoare racelii, dar fara febra. In cazul bebelus ilor, poate fi destul de severa si poate duce chiar la aparitia convulsiilor. Este o infectie bacteriana, extrem de contagioasa, ce afecteaza gatul, trahea si plamanii. Pentru prevenirea tusei convulsive, cei mici vor fi imunizati cu ajutorul vaccinului ce se face la 2, 4, 6 si intre 12 si 18 luni. Apoi, acest vaccin se va repeta in jurul varstei de patru, sase ani. Boala este tratata cu ajutorul antibioticelor.
Medicii pediatri nu trebuie sa banalizeze cazurile in care parintii vin la consult cu un bebelus care plange neincetat. Nu trebuie urmarite tiparele si sabloanele anumitor afectiuni tipice copilariei, ci mai degraba trebuie efectuata o anamneza completa (analiza a cauzelor si simptomelor) pentru a stabili clar diagnosticul.
Ceea ce putem face este sa asezam copilul intr-o parte, astfel incat saliva sa ii curga pe o parte a gurii, iar limba sa nu ajunga sa ii blocheze caile aeriene.
Medicul trebuie sunat neaparat in aceasta situatie si informati-l daca criza de convulsie a durat mai mult de 2-3 minute.
Parinti rabdatori si informati = prevenire si bebelusi sanatosi!

Dětský alkoholismus
Image via Wikipedia

Articole Populare

raspunsuri conquiztador

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

Diigo