Calculul Reducerilor: frauda sau minciuna ?

Sunt înscris la newsletterul evoMAG și primesc săptămânal ofertele din acest magazin pe email. De Crăciun am observat mai multe promoții și reduceri frumoase la unele aparate foto. La prima vedere 29% reducere îți atrage atenția (e și primul produs pe pagină) însă am dorit să văd cât de adevărate sunt aceste reduceri și am mers la bătrânul google care le știe pe toate și am dat search după numele aparatului foto: Olympus SP 610 UZ. Am găsit că prețul afișat cu reducere: 499 lei era cel mai mic pentru acest produs, doar magazinul Azerty mai aveau așa prețuri mici însă am căutat în cache-ul google să văd cât costa acest aparat înainte de reducere pe siteul evoMAG. Și asta e nedumerirea: pe site apărea 599 lei și nu se făcea vreo referire la vreo reducere (2 Dec 2012 07:57:39 GMT) așa cum vedeți dând click pe imaginea de mai jos.

2012-12-13 19 33 26

Această practică e frecventă în mediul online românesc și vrem să vedem de ce o întâlnim. Pe de o parte îi înțeleg că primul produs din listă, un aparat foto cu o reducere de 16% nu tentează pe nimeni mai ales de Crăciun și o creștere a prețului inițial așa cum au făcut-o ei de la 599 la 699 lei duce la o reducere atrăgătoare de 29% în felul ăsta și prețul mic al produsului și reducerea mare duce implicit la o comandă și aș sfătui să vă cumpărați acest produs dacă îl doriți, eu așa aș face chiar dacă practica e discutabilă: un produs care la tine pe site înaintea reducerii apărea la un preț mai mic tu îl afișezi acum la un preț mai mare probabil ca oamenii să vadă o reducere surprinzătoare.

 

 

Un alt exemplu e diferența de 300 lei la DSLR EOS 1100 D de la 1.699 lei la 1.999 lei dar aici avem obiective diferite: Obiectiv EF-s 18-55 DC III (429 lei) vs Obiectiv EF-s 18-55 IS II (473 lei). Se pare că aceste prețuri nu sunt puse la întâmplare, ci după cele ale concurenței. Sună mai frumos 25% reducere decât realitatea de 11% reducere.

 

Dar mai e o variantă, un punct de vedere sau unghi din care putem observa reducerea. Prețul de 1.999 lei să fie prețul mediu al tuturor magazinelor de pe piață. Căutăm pe google și găsim câteva magazine care îl vând sub prețul cu reducere al evoMAG, adică sub prețul minim de 1.499 lei printre care e și F64 care oferă în plus Bonus un rucsac Canon de 299 lei. Pe de altă parte alte magazine îl vând la prețul de 2.069 lei. La acest produs, cel mai bun deal e la F64 la momentul actual. Dacă ne uităm în graficul de aici, varianta asta e plauzibilă. Se pare că magazinele raportează reducerea în funcție de prețul mediu al acelui produs în acel moment, în situația de față cam pe la 1.999 lei.

 

Dacă aplicăm acest raționament la produsul anterior observăm că prețul mediu înainte de sărbători era de 710 lei pentru un Olympus SP 610 UZ care nu e departe de prețul după care s-a făcut reducere de 699 lei. Deci nu e o minciună sau practică imorală așa cum se postează pe diferitele siteuri ci doar o raportare la un preț mediu în funcție de care se calculează reducerea.

 

Mi se pare mult mai normală această abordare a calculării reducerii în funcție de prețul mediu decât cea în care calculăm reducerea în funcție de prețul anterior afișat pe site. De ce eu care vând mai ieftin să pun o reducere mai mică din moment ce sunt cu mult sub prețul mediu al produsului ?

Comentarii

Articole Populare

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

raspunsuri conquiztador

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari