Esti tu imparatul regele iudeilor ? Da sunt !

Domnul Isus n-a spus în viața Sa că este regele iudeilor. A vorbit însă despre o împărăție dar care nu este din lumea aceasta și în care nu va intra oricine. Cu toate astea:

Ei au început să-L acuze zicând: „Pe Acesta L-am găsit pervertindu-ne neamul, interzicând a se da tribut Cezarului şi zicând despre Sine că este Cristos, un Împărat!

Oamenii au făcut o sesizare organelor competente din vremea de atunci în care spuneau că Domnul Isus s-a făcut împărat, s-a dat drept împărat. Cine altul putea să-L asculte și să vadă dacă este adevărat decât Pilat. În toate cele 4 evanghelii este prezentat acest pasaj, această întâmplare și observăm că este importantă. Pilat dorește să vadă dacă Domnul Isus și-a arogat dreptul de împărat, și dacă ar fi avut dreptate ar însemna că acuzatorii au câștigat și că Isus este vinovat, că este într-adevăr un uzurpator (o persoană care își însușește în mod fraudulos un drept). E ca și cum o persoană spune unui grup de oameni că el este cineva (un polițist, un președinte, etc) dar nu e. Astfel că Pilat pune punctul pe i și trece direct la problemă, fiind interesat de latura politică a acestui aspect:

Pilat L-a întrebat: – Eşti Tu Împăratul iudeilor? (Matei, Marcu, Luca, Ioan)

Iar traducerea Cornilescu spune în toate cele 3 evanghelii (în afară de Ioan) exact ceea ce nu ne-am fi așteptat:

Da, sunt !

Sec. Prin urmare acuzatorii au avut dreptate, Domnul Isus este un uzurpator ce și-a atribuit drepturi pe care organele abilitate nu le aprobă deci trebuie judecat. 2013-02-20 16 01 02Însă originalul nu spune asta, ci:

Isus i-a răspuns: – Este aşa cum spui.

Sau mai exact:

Tu spui aceasta” sau „Aşa spui tu

Iar evanghelia după Ioan oferă detalii importante despre acest dialog între Isus și Pilat în care Domnul Isus îi vorbește despre împărăția Sa prin urmare guvernatorul știe că nu despre vreo poziție politică care să atace vreun înalt demnitar al Romei vorbește Isus ci despre o altă lume, un alt sistem de valori și o altă ordine.

 

Un detaliu care ne poate pune probleme dar care e așa de simplu când mergem la origini. Din păcate și în comentarii sau traduceri moderne se persistă în această mică inadvertență.

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador

Cazul Pustan