Matei 14:38 duhul este plin de râvnă, dar trupul este neputincios

Dacă un om nu poate să se roage un ceas este improbabil că poate să va reuși să se împotrivească ispitei când va veni clipa presiunii maxime. Petru cu câteva momente în urmă se laudă că va fi cu Domnul până la moarte dar pus în fața adevărului chiar dacă Domnul Isus insistă ca și el să stea treaz și să se roage nu fusese în stare să vegheze pentru un timp. E cel mai trist comentariu al Domnului Isus cu privire la natura umană decăzută. A căzut odată la Adam și de atunci tot continuă să cadă iar fără perseverență și fără putere de sus nu ne putem depăși condiția și puterile.

Şi a venit la ucenici, pe care i-a găsit dormind. Şi a zis lui Petru: „Simone, tu dormi? Un ceas n-ai fost în stare să veghezi?

Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul este plin de râvnă, dar trupul este neputincios.”

În altă traducere găsim așa:

Apoi a venit la ucenici, dar i-a găsit dormind. El i-a zis lui Petru: „Simone, dormi?! N-ai putut veghea nici măcar o oră?

Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită! Duhul într-adevăr este doritor, dar carnea este neputincioasă.“

Oare le-a cerut Domnul Isus ceva prea greu ? N-a știut Domnul Isus că ei nu pot face lucrul ăsta ? Că e peste puterile lor ? S-a rugat pentru Petru să treacă peste ceea ce va trebui să treacă și să ridice pe frații săi când se va ridica, iar acest Petru care avea atâta încredere în propriile sale puteri nu se putea oare ruga pentru Fiul lui Dumnezeu măcar o oră în clipele Lui cele mai grele ? Atunci avea Domnul Isus nevoia cea mai mare de rugăciune și n-a avut pe cine să se bizuie în afară de Tatăl căci toți au adormit. Toți dorm când Fiul omului se zbate curgându-i lacrimi de sânge.

 

Acest verset este pretextul oricăruia care dorește să se scuze că nu mai poate continua să se roage sau să citească Biblia. Scuza lașului. După 15 minute de citit Biblia îi vine în gând acest verset și spune, am obosit, gata. Sau vine la biserică și pastorul îi predică și văzând că auditoriul cască se scuză spunând că trupul e neputincios și gata, hai acasă, am obosit. Din păcate acest verset nu e pus în Biblie să fie un pretext ca noi să nu ne facem treaba ci să continuăm să luptăm dacă avem Duhul Sfânt în noi. În schimb Domnul Isus ne încurajează:

V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.” ioan 16.33

Voi, copilaşilor, sunteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentru că Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume. 1ioan4.4

Dacă Domnul Isus găsea scuza asta de fiecare dată când trebuia să facă Lucrarea Tatălui nostru cu siguranță diavolul învingea:

  • când aștepta la fântână, rupt de foame după un drum lung de mers pe jos zeci de kilometri și îi era sete o roagă pe samariteancă să-i dea să bea ca într-un final să le spună ucenicilor așa: Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis şi să împlinesc lucrarea Lui. Oare nu putea Domnul Isus să se scuze frumos și să-I spună Tatălui că mai întâi trebuie să mănânce și să bea pentru a putea predica fluent și bine, dar Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus în acea zi.
  • În timpul acesta, ucenicii Îl rugau să mănânce şi ziceau: „Învăţătorule, mănâncă!”
    Dar El le-a zis: „Eu am de mâncat o mâncare pe care voi n-o cunoaşteţi.”
    Ucenicii au început să-şi zică deci unii altora: „Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?”

  • în cea mai grea noapte a Sa, când n-a dormit deloc, noaptea trădării, șiroaie de sânge îi curg pe obraz și el nu cedează. După lovituri grele atât trupești cât și spirituale, jigniri din cele mai grele, scuipături îl vedem căzând sub crucea grea doborât trupește și totuși continuă să meargă spre locul împlinirii Lucrării Sale pe pământ, la Golgota demonstrând că face parte din altă substanță decât a ucenicilor care după câteva ore de rugăciune sunt caput. Putea EL ușor în fiecare clipă a Lucrării Sale să se scuze și să facă voia omului Isus spunând că trupul e supus slăbiciunii dar n-a făcut-o pentru că un fiu al lui Dumnezeu nu se lasă învins și poate sta în părtășie cu Tatăl chiar și la orele dimineții
  • în perioada ispitirii, după 40 de zile de post, nemâncat, n-a mai văzut o pâine de mai bine de o lună și diavolul îl ispitește exact prin dorințele trupului Său, putea să se scuze la fel cum o fac astăzi unii urmași ai Săi, dar n-a făcut-o păzind până la capăt porunca Tatălui prin ascultare

Oamenii Săi, proroocii puteau să se scuze că nu pot face lucrarea pe care le-a dat-o Dumnezeu tocmai pentru că acest verset e în Biblie și e adevărat, se scuzau ca Iona și se puneau să facă voia lor dar nu vedem ca oamenii de care EL s-a folosit să procedeze așa cum procedează chiar unii predicatori când spun că trupul e neputincios așa că hai acasă, gata cu predicile, că noi am sta aici până la 12 noaptea dar trupul nu ne dă voie. Ce spune Dumnezeu de scuza asta ? Că e spusă de unul care cunoaște Biblia. Să nu încercăm să răstălmăcim cuvintele pline de viață ale Scripturii doar pentru ca noi să facem ceea ce dorim pentru2013-02-19 20 52 19 că la un moment dat va veni și clipa când vom da socoteală pentru fiecare detaliu care l-am făcut în viața noastră.

 

Nu vreau să facem din greșelile apostolilor și greșelile noastre, uităm că ei n-au avut Duhul Sfânt atunci și voia Tatălui e să arătăm ca Fiul iar Domnul Isus s-a dus și s-a rugat în continuare chiar dacă îi era milă de elita apostolilor. Scuza aceasta nu își are rostul celor plini de râvnă.

Perseverența în rugăciune:

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea perseverenţei în rugăciune este acela pe care l-au întâmpinat şi apostolii. Isus a spus despre ei: "duhul este plin de râvnă, dar trupul este neputincios." Pentru a stărui în rugăciune este nevoie de angajament, disciplină şi sacrificiu de sine. Am mai spus înainte despre George Mueller că s-a rugat mai mult de cincizeci de ani pentru mântuirea a doi oameni. Poţi să-ţi imaginezi de câte ori trebuie să fi fost pe punctul de a renunţa? Totuşi el a fost dedicat şi în acelaşi fel trebuie şi noi să fim dedicaţi, dacă vrem să-l vedem pe duşman înfrânt, lucrarea lui Dumnezeu înflorind şi suflete aduse la Cristos. Perseverează în rugăciune. "Voi care aduceţi aminte Domnului de el, nu vă odihniţi de loc! Şi nu-I daţi răgaz, până nu va aşeza din nou Ierusalimul, şi-l va face o laudă pe pământ." (Isaia 62:6-7) sursa

La judecată îi va întreba Dumnezeu pe cei care n-au intrat în arca lui Noe de ce n-au făcut-o ca să aibe viață și la toate scuzele lor îl va arăta pe melc, cel care a reușit să ajungă acolo în ciuda tuturor obstacolelor.

 

Așadar, dacă vrei să închei un program nu te scuza că tu ai Duhul și prin EL ai râvnă să stai mai mult dar din cauza trupului tău care-ți cere mâncare, pâine și apă sau e doar obosit de atâta trudă tu sau ceilalți trebuie să plecați acasă, asta nu e scuza creștinului cu râvnă pentru predicarea Evangheliei sau pentru rugăciune, e doar scuza celui înfrânt. Misionari haideți acasă că am stat destul, am obosit, gata cu evanghelizarea că trupul e neputincios și slăbit. Pavel a putut să predice până după miezul nopții și noi nu suntem în stare să stăm 5 ore la biserică duminica și atunci scuzând-ne că predicile au fost prea lungi sau că am stat prea mult în picioare ? Unde ați văzut oameni care să-L laude pe Domnul slavei tolăniți în bănci ?

Comentarii

Articole Populare

Diigo

raspunsuri conquiztador

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan