Defaimarea in Biblie

În contextul subiectului nostru, când zicem “bârfă” ne referim la situaţiile când sunt vorbite lucruri rele şi neadevărate cu scopul de a calomnia, a cleveti, a defăima şi a strica bunul nume al cuiva. (sursa)

 

Cornilescu traduce prin defăimare cuvintele îngroșate

Cuvântul grec Loidos (λοίδος): To assail with abusive language; vituperate.

loidoros -- pronounced: loy'-dor-os

from loidos (mischief); abusive, i.e. a blackguard: KJV -- railer, reviler.

  • Care face excesiv, exagerat aceste lucruri. Cu sensul de: denigrator, ponegrește (face concomitent schimb de vorbe urâte), calomniator (vorbește lucruri neadevărate despre cineva) batjocură (bășcălie, insultă), bârfire (a flecări, a îndruga verzi și uscate, a scorni, a spune minciuni), disprețuire (lipsă de considerație sau de stimă față de cineva sau de ceva), desconsiderare (A nu da cuiva considerația, stima, atenția cuvenită). Click pe link pentru detalii în engleză.

11 Ci vă scriu să nu vă asociaţi cu nimeni care îşi zice frate, dar este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor, sau beţiv, sau tâlhar. Cu un astfel de om nici măcar să nu mâncaţi!

  • același sens ca cel de mai sus:

Nu vă înşelaţi! Nici cei desfrânaţi, nici cei idolatri, nici cei adulteri, nici bărbaţii care practică prostituţia, nici homosexualii,

10 nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici bârfitorii, nici tâlharii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

  • același loidos:

Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât să împarţi casa cu o soţie cicălitoare! prov25.24

Exoudeneo (ἐξουδενέω)

  • neglijat total, considerat vrednic de nimic

12 El le-a răspuns: – Într-adevăr, Ilie vine primul pentru a restaura toate lucrurile. Totuşi, cum de este scris despre Fiul Omului că El va urma să sufere mult şi să fie dispreţuit?

Katafroneo (καταφρονέω)

  • A disprețui:

10 Vedeţi să nu cumva să dispreţuiţi pe vreunul din aceşti micuţi, căci vă spun că îngerii lor din ceruri văd întotdeauna faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri!

Momaomai (μωμάομαι)

Un om matur spiritual e atent să nu dea motive celorlalți să-l vorbească de rău. De exemplu: știind că în trecut a luptat cu păcatul băuturii nu petrece timpul în birt după ce s-a botezat. Dacă e lider spiritual ce-i învață pe ceilalți calea cea dreaptă nu se abate de la ea furând, mințind sau curvind.

  • Pentru a nu fi defăimată lucrarea de strângere de ajutoare pentru săraci, apostolul Pavel este foarte atent ca nimeni să nu bănuiască faptul că cineva își însușește pe nedrept unul din lucrurile donate și să vorbească de rău. Un om al lui Dumnezeu e atent ca tot ceea ce face să nu poată da motive cuiva să vorbească de rău lucrarea

Nu doar atât, dar el a fost desemnat de biserici să călătorească împreună cu noi în timp ce administrăm această binefacere a harului, pentru slava Domnului Însuşi şi pentru a ne arăta bunăvoinţa.

    20 Suntem atenţi, ca să nu stârnim vreo plângere cu privire la modul în care administrăm acest dar generos.

    21 Căci avem grijă să facem ceea ce este bine nu doar înaintea Domnului, ci şi înaintea oamenilor.

  • Același apostol Pavel e atent din nou să nu fie o pricină de poticnire pentru alții pentru ca nimeni să nu vorbească de rău lucrarea sa

Nu punem nici un obstacol în calea nimănui, pentru ca slujba noastră să nu fie criticată,

4 ci în toate ne arătăm ca nişte slujitori ai lui Dumnezeu, în îndelungă răbdare, în necazuri, în greutăţi, în strâmtorări,

5 în bătăi, în închisori, în răscoale, în osteneli, în nopţi nedormite, în posturi,

6 în curăţie, în cunoaştere, în răbdare, în bunătate, în Duhul Sfânt, în2013-07-28 14 18 15tr-o dragoste fără ipocrizie,

7 în Cuvântul adevărului, în puterea lui Dumnezeu, prin armele dreptăţii, în mâna dreaptă şi în mâna stângă,

8 în glorie şi dezonoare, în defăimare şi vorbire de bine.

Detalii: engleză, română

 

În lege se condamnă calomnia (a spune lucruri neadevărate cu scopul de a atinge reputația unei persoane). Dar atunci când vorbesc despre o persoană care a făcut un lucru urât și pot dovedi acest lucru sau despre o firmă care a făcut un serviciu de proastă calitate aceste lucruri nu sunt condamnate, din contră pot ajuta celorlalți să se ferească să aibe vreo legătură cu aceste persoane și să nu pățească la fel.

 

A vorbi despre păcatele cuiva nu e păcat

Trebuie să dăm pe față tot ce e stricat între noi.

În Scripturi vedem cum oameni păcătoși dar care conduc poporul Israel sau sunt lideri ori slujitori ai Domnului sunt vorbiți de rău. De exemplu copiii lui Eli:

Eli era foarte bătrân şi când a auzit tot ce făceau fiii lui cu întregul Israel şi cum se culcau cu femeile care slujeau la intrarea Cortului Întâlnirii,

23 le-a spus: „Pentru ce faceţi asemenea lucruri? Am auzit despre faptele voastre rele de la întregul popor.

Tot poporul Israel vorbea despre faptele fiilor lui Eli care erau rele și ÎL disprețuiau pe Dumnezeu, totuși această faptă a poporului nu a fost considerată batjocură, bârfă sau păcat de către Dumnezeu. Cei care sunt vinovați de producerea unui păcat trebuie pedepsiți dacă persistă în acel păcat iar cei care vorbesc despre cei păcătoși nu bârfesc.

Comentarii

Articole Populare

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

raspunsuri conquiztador

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari