Sa nu ne mai judecam unii pe altii

Sa nu ne mai judecam, dar, unii pe altii. Ci mai bine judecati sa nu faceti nimic care sa fie pentru fratele vostru o piatra de poticnire sau un prilej de pacatuire. (romani 14.13)

Explicație: în loc să-i judecăm pe ceilalți creștini, în aceste chestiuni neutre pe plan moral (prezentate mai jos) ar trebui să nu facem niciodată nici un lucru care să împiedice progresul spiritual al unui frate. Nici una din aceste chestiuni neesențiale nu e atât de importantă încât să ne permită să-l facem pe un frate să se poticnească și să cadă.

 

Pavel vorbește aici despre raporturile între alți credincioși (romani 14.1 - 15.13) chestiuni care provoacă adesea stări conflictuale ce pot fi evitate.

 

DEFINIȚIE

Un creștin slab este fratele care manifestă scrupule neargumentate cu privire la chestiuni de importanță minoră. Aici e un iudeu convertit care avea mustrări de conștiință cu privire la consumul de alimente sau cu privire la muncile de sâmbăta.

Vedem următoarele principii:

  1. un creștin slab trebuie primit în părtășie nu cu gândul de a-l angrena în dispute cu privire la dependența lui excesivă de anumite scrupule. Creștinii pot avea părtășie minunată chiar dacă nu sunt de acord cu unele chestiuni neesențiale
  2. trebuie să existe un grad reciproc de îngăduință: cel matur nu trebuie să-l disprețuiască pe cel slab și cel slab nu trebuie să-l judece pe cel matur. Dacă cel matur mănâncă carne e pentru că Dumnezeu l-a primit în familia Sa ca membru cu drepturi depline.
  3. fiecare credincios e un slujitor al Domnului și nu avem voie să fim mai presus și să adoptăm postura de judecător. Dacă stăm în picioare e datorită Stăpânului nostru. E greșit să ne gândim la un frate cu răceală fiind convinși că își va face o epavă din credința sa din pricina concepțiilor la care aderă.

Toate aspectele de acest gen (de importanță secundară, deci nu doctrine fundamentale; explicăm: lucruri nici corecte nici greșite în ele însele) trebuiesc judecate după principiul: Fiecare să fie pe deplin convins în mintea lui.

 

Pe același subiect:

Comentarii

Articole Populare

raspunsuri conquiztador

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

Diigo