Se împacă banii cu creştinismul ?

Money

Am mai scris aici [Banii şi creştinii] despre acest subiect.

I. Ce spune Biblia despre bogăţie şi bani ?


Următoarele versete "suprind" acest subiect :

Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis: ‘Ce rost are risipa aceasta? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.’ Când a auzit Isus, le-a zis: ‘De ce faceţi supărare femeii? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine. Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna’”( Matei 26:8-11).

vinde tot ce ai, împarte la săraci . . . . Apoi, vino şi urmează-Mă” (Luca 18:22)


Matei 21,12 Isus a intrat în Templu şi i-a scos afară pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în Templu. A răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei
Matei 25,18 Dar cel ce primise unul s-a dus şi a săpat o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său.
Matei 25,27 Atunci trebuia ca tu să-mi fi pus banii la bancheri, pentru ca, la întoarcere, să primesc cu dobândă ceea ce era al meu!
Matei 26,9 Căci parfumul acesta s-ar fi putut vinde scump, iar banii să fie daţi săracilor!“
Matei 28,12 Aceştia s-au adunat împreună cu bătrânii, au ţinut sfat şi le-au dat soldaţilor mulţi bani,
Matei 28,15 Ei au luat banii şi au făcut aşa cum fuseseră învăţaţi. Şi zvonul acesta s-a răspândit printre iudei până în ziua de astăzi.
Marcu 6,8 Le-a poruncit să nu ia nimic cu ei pe drum, decât un toiag – să nu ia nici pâine, nici traistă, nici bani la brâu,
Marcu 11,15 Au ajuns în Ierusalim. El a intrat în Templu şi a început să-i scoată afară pe cei ce vindeau şi cumpărau în Templu. A răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei

Marcu 12,41 S-a aşezat în faţa vistierieiTemplului şi se uita cum punea mulţimea bani în vistierie. Mulţi din cei bogaţi puneau mult.
Marcu 14,5 Căci parfumul acesta s-ar fi putut vinde cu peste trei sute de denari, iar banii să fie daţi săracilor!“ Şi o mustrau pe femeie cu asprime.
Marcu 14,11 Ei s-au bucurat când au auzit aceasta şi i-au promis că-i vor da bani. Şi el a început să caute un prilej ca să-L dea pe mâna lor.
Luca 3,14 Nişte soldaţi l-au întrebat şi ei: – Dar noi ce să facem? El le-a răspuns: – Să nu stoarceţi cu forţa bani de la nimeni şi să nu aduceţi acuzaţii false împotriva nimănui; fiţi mulţumiţi cu salariile voastre!
Luca 9,3 El le-a zis: „Să nu luaţi nimic cu voi pe drum – să nu luaţi nici toiag, nici traistă, nici pâine, nici bani şi să nu aveţi două tunici!
Luca 10,4 Să nu luaţi cu voi nici pungă cu bani, nici traistă, nici sandale şi să nu salutaţi pe nimeni pe drum!
Luca 16,14 Fariseii, care erau iubitori de bani, au auzit toate acestea şi îşi băteau joc de El.
Luca 19,15 La întoarcerea sa, după ce a preluat regatul, a spus să fie chemaţi sclavii aceia, cărora le dăduse banii, ca să afle cât au câştigat.
Luca 19,23 Atunci de ce n-ai pus banii la bancă, pentru ca, la întoarcere, să strâng cu dobândă?!
Luca 22,5 Ei s-au bucurat şi au stabilit să-i dea bani.
Ioan 2,14 I-a găsit în Templu pe cei care vindeau boi, oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani stând la mesele lor.
Ioan 2,15 A făcut un bici din frânghii şi i-a scos pe toţi afară din Templu, împreună cu oile şi boii lor. A împrăştiat monedele schimbătorilor de bani şi le-a răsturnat mesele,
Ioan 12,5 – De ce nu s-a vândut acest parfum cu trei sute de denari, iar banii să fie daţi săracilor?
Faptele Apostolilor 2,45 îşi vindeau proprietăţile şi averile, iar banii îi împărţeau între ei, după cum avea nevoie fiecare.
Faptele Apostolilor 4,34 Căci nu era nimeni printre ei în nevoie, pentru că toţi cei care aveau în proprietatea lor ogoare sau case le vindeau, iar banii obţinuţi pe lucrurile vândute îi aduceau
Faptele Apostolilor 4,37 a vândut un ogor care-i aparţinea şi apoi a adus banii şi i-a pus la picioarele apostolilor.
Faptele Apostolilor 5,2 şi a păstrat pentru sine o parte din bani cu ştirea soţiei lui; apoi a adus cealaltă parte din bani şi a pus-o la picioarele apostolilor.
Faptele Apostolilor 5,4 Dacă rămânea nevândut, nu rămânea el al tău? Şi, după ce a fost vândut, nu erau banii la dispoziţia ta? De ce ai pus la cale acest lucru în inima ta? Nu pe oameni i-ai minţit, ci pe Dumnezeu!“
Faptele Apostolilor 8,18 Când a văzut Simon că Duhul era dat prin punerea mâinilor apostolilor, le-a oferit bani,
Faptele Apostolilor 8,20 Petru însă i-a zis: – Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea obţine cu bani!
Faptele Apostolilor 22,28 Tribunul a zis: – Eu cu o mare sumă de bani am dobândit cetăţenia aceasta. Pavel i-a zis: – Eu sunt chiar născut roman.
Faptele Apostolilor 24,26 În acelaşi timp, el spera că Pavel îi va da bani şi de aceea trimitea deseori după el şi stătea de vorbă cu el.
1 Timotei 3,3 să nu fie beţiv, nici bătăuş, ci blând şi nu certăreţ, nu iubitor de bani,
1 Timotei 6,10 Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tânjit după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu multe dureri.
2 Timotei 3,2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, aroganţi, blasfemiatori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, lipsiţi de sfinţenie,
Evrei 13,5 Să nu fiţi dintre cei care iubesc banii! Fiţi mulţumiţi cu ceea ce aveţi, pentru că El a spus: „Nicidecum nu te voi părăsi, nici nu te voi uita!“

Când aurul şi argintul ruginesc (Iac. 5:1-3)

Observăm că sfaturile lui Isus sunt ca apostolii să nu ia bani cu ei, şi de multe ori EL nu a cerut bani pentru serviciile Sale.

II. Ce spun apostolii despre bani ?

vameş - Matei - ştia cum stă treaba cu banii.

III. Ce sunt de fapt banii ?

Banii sunt de fapt un mijloc pentru a ne îndeplini nevoile. Iar aceste nevoi sunt cuprinse foarte bine în diagrama lui Maslow :



De la apă, mâncare, haine, securitate, aprecieri, cadouri până la respect şi încredere de sine, întâlnim - într-un grad diferit - banii.

Revin la concluzia trasă în articolul precedent:

"Depinde de perspectiva din care privim lucrurile. Cel care a fost ars știe cât de periculos poate fi focul, dar cel care a reușit sau are îndemânare și știe cum să umble cu focul știe jocul."

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador