Ziua lui Hristos !

Cristo Redentor (Christ Redeemer)

Ziua lui Hristos !

știi când e ziua ta. O aștepți cu atâta plăcere. A devenit un tabu' să știi zilele de naștere ale prietenilor și să le spui "La mulți ani !" sculându-i din somn la ora oo:00

Poate ești creștin și nu prea te interesează detalii de acest tip, fără sens, cum ar fi ziua Lui. Dar trebuie să recunoaștem că am devenit foarte simbolici. Acum, în era informațională suntem mai informați ca oricând. Știm că o zi are o importanță anume într-un anumit domeniu. Cine nu știe că în 25 decembrie în  fiecare an sărbătorim nașterea Mântuitorului, adică ziua lui Isus Hristos, centrul credințelor noastre. De ce ? Există dovezi în acest sens.

A fost o zi mare pentru păgâni:


Cercetătorul Philip Schaff a spus că biserica din Roma a fost prima care a sărbătorit nașterea Mântuitorului pe data de 25 dec. pe la mijlocul secolului al VI-lea. Ea a fixat această dată din două motive:

  1. poporul evreu a sărbătorit eliberarea Ierusalimului și curățirea Templului pe data de 25 chislov sau decembrie

  2. să înlocuiască două sărbători păgâne: saturnalele romane care se țineau în solstițiul de iarnă ca simbol al biruinței luminii asupra întunericului și o sărbătoare germană cu numele de Iulfest în care se împodobeau casele cu brad și se mâncau dulciuri.


Totuși biserica primară a sărbătorit nașterea Mântuitorului pe data de 6 ianuarie. Ea a ales această dată deoarece atunci se sărbătorea botezul Domnului Isus. Iar botezul Mântuitorului ea l-a fixat la această dată pentru că a vrut să înlocuiască cu el o sărbătoare egipteană a zeului Osiris. W. P. Armstrong opineaza că sărbătoarea nașterii Mântuitorului la 6 ian. este posibil ca să dateze încă din sec. al II-lea.

Ați văzut filmul Zeitgeist ? Se spune exact acest lucru dar sub altă formă : creștinismul a preluat datele importante ale păgânilor [mai cu seamă cultul soarelui] pentru că reprezintă o "religie" ce spală mai bine creierul omului decât o făceau atunci prin povești de genul zânei măseluță. Însuși faptul de a ține / serba o zi este preluat de la păgâni. Atunci de ce ne mai mirăm că nouă creștinilor de astăzi ni se impune că urmăm păgânii de ieri ? Au făcut bine strămoșii noștri că au înlocuit zilele. Puteau să pună ziua nașterii Domnului în altă zi, dar efectul nu era același. Și atunci când ți-ai schimbat viața și vrei să uiți de ceva, îl înlocuiești cu altceva mai bun. Așa au făcut și ei, au schimbat zilele cu simbolismul păgân transformându-le în zile cu însemnătate creștină.

A fost o zi mare pentru evrei:


Nașterea Domnului Isus în luna decembrie a fost o altă împlinire mare a visului poporului evreu și a tradiției talmudice care zicea că Mesia se va naște în luna decembrie, deoarece în această lună Israelul a sărbătorit aproape două secole eliberarea Cetății Sfinte de sub ocupația lui Antioh Epifan, împăratul Siriei și pentru care mulți israeliți, asemenea bătrânului Simeon și a prorociței Ana, au așteptat cu atât mai mult venirea lui Mesia în această lună. Și ce era mai interesant, că Dumnezeu le-a trimis pe Fiul Său tocmai în luna pe care ei au visat-o și cu toate acestea ei nu L-au cunoscut și nu L-au primit.

(Va continua)

Din aceeași categorie:

Cum arată omul așa cum vrea EL să fii ?

De ce dați vina pe Dumnezeu ?

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să respectați regulile de bun simț. Mulțumesc.

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador