Etalonul nostru

Dacă ai fi singurul om de pe Terra cu siguranță ai avea mai puține griji pentru că nu ai mai folosi atribute de genul: mic, mare, înalt, gras, urât, frumos, etc.

Pentru că uitându-te în oglindă nu vei mai putea spune că ești urât pentru că nu ai cu cine să te compari. La fel când îți măsori înălțimea sau atunci când te pui pe cântar. Cu siguranță vei fi mai ușurat. Viața ar fi mai simplă.

Iar mulți dintre noi ne pierdem mult timp cu astfel de fleacuri. Sunt lucruri relative. Ești inteligent datorită faptului că ai un IQ peste medie. Ești înalt dacă ai o înălțime peste medie. Iar această medie e determinată de înălțimea tuturor oamenilor. Sau majoritatea lor. Iar această medie se schimbă în timp. Astfel azi te bucuri că ești printre cei mai înalți dar mâine te întristezi că toți tinerii te întrec în înălțime.

Sunt griji fără sens.

Forțez puțin nota spunând că :
- atunci când te compari cu ceilalți uitându-te la situația ta financiară, tu îți faci rău cu mâna ta. Te întristezi când vezi că nu ai bani. E tot un lucru relativ la ceva. Dacă te compari cu cei din Africa te poți considera bogat dacă ai apă potabilă. Iar dacă vei crede că fericirea constă în depășirea mediei mondiale a venitului te înșeli din nou. Doar confortul tău va spori. Exemplele de oameni bogați de la știri e argumentul în acest sens.
- te compari cu ceilalți gândindu-te că n-ai un acoperiș al tău. Tot tu îți faci rău. Pentru că depinde unde trăiești. Dacă mergi în zonele sărace vei vedea că ești bogat.

Acum știu că astfel de comparații sunt doar o metodă folosită de oameni pentru a împopoțona pe cineva. Pentru a face delimitări între noi. Dacă alegi să gândești ca majoritatea oamenilor, atunci compară-te cu ei. Dar prefer un etalon global. Prefer să văd lucrurile din perspectiva Celui care le-a creat.




Description unavailableImage by R e G o o o ` katb aL g9eed via Flickr

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador