ispitirea lui Isus

Fiecare student urmează aceeași cale cu a Învățătorului său. Iar diavolul care răcnește ca un leu mai ales că știe că vremurile sunt pe sfârșite și mai are puțin timp, caută să lupte necontenit împotriva copiilor lui Dumnezeu. Mai ales după ce aceștia au făcut juruințe înaintea Sa. În special după ce te botezi încep luptele spirituale. Soluția o vedem în exemplul lui Isus: citirea Bibliei, rugăciunea, postul ne pot ajuta să fim triumfători. Pasajul ispitirii lui Isus:
Luca 4:1  Isus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan, şi a fost dus de Duhul în pustie,
2  unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile. N-a mâncat nimic în zilele acelea; şi, după ce au trecut acele zile, a flămânzit.
3  Diavolul I-a zis: "Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte pietrei acesteia să se facă pâine."
4  Isus i-a răspuns: "Este scris: "Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu."
5  Diavolul L-a suit pe un munte înalt, i-a arătat într-o clipă, toate împărăţiile pământului,
6  şi I-a zis: "ţie Îţi voi da toată stăpânirea şi slava acestor împărăţii; căci mie îmi este dată, şi o dau oricui voiesc.
7  Dacă dar, Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta."
8  Drept răspuns, Isus i-a zis: "Înapoia Mea, Satano! Este scris: "Să te închini Domnului, Dumnezeului tău, şi numai Lui să-I slujeşti."
9  Diavolul L-a dus apoi în Ierusalim, L-a aşezat pe streaşina acoperişului Templului, şi I-a zis: "Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos de aici;
10  căci este scris: "El va porunci îngerilor Lui să Te păzească;
11  şi: "Ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră."
12  Isus i-a răspuns: "S-a spus: "Să nu ispiteşti pe Domnul, Dumnezeul tău."
13  După ce L-a ispitit în toate felurile, diavolul a plecat de la El, până la o vreme.
 În funcție de locul în care a fost ispitit avem 3 categorii de ispite:
  • în pustie - atunci când credem că suntem singuri și că nimeni nu dă doi bani pe noi. Suntem părăsiți de toți cei dragi nouă.
  • în locurile înalte - uităm de unde am venit. Cine ne-a ridicat și am ajuns pe acest scaun confortabil. Ne bazăm pe puterea noastră și uităm că fără ajutorul Lui nu eram nimic. Ne mândrim dar nu realizăm cât de căzuți spiritual suntem. La fel ca Toma ne bazăm pe lucrurile materiale, nu credem până nu punem mâna în rănile Sale. Atunci diavolul ne îmbie să lăsăm lucrurile cu adevărat importante [spirituale] pe locul 2 și să ne dedicăm întregul timp lucrurilor urgente [financiare, sociale - ce credem noi că ne țin pe acel scaun de rang înalt].
  • în locurile sfinte - e ciudat că diavolul se folosește de citate din Biblie pentru a ne doborî. El cunoaște Scripturile. Citează din Psalmi dar interpretează astfel încât voia sa să se facă. 
Dar Isus îi răspunde tot din Cuvântul lui Dumnezeu. Odată întors la Dumnezeu trebuie să știi că ai o nouă identitate în Hristos: ești privit de Dumnezeu prin Isus Hristos. EL se uită la tine și-L vede pe Hristos. Ne-a dat privilegiul să ne numim fii Săi. Odată ce Duhul Său cel Sfânt a fost turnat peste tine tu ai o nouă identitate. Ai luat viață. Ești viu spiritual. Până atunci erai mort și nu duceai nici o luptă spirituală. Din acest moment Dumnezeu prin Duhul Sfânt stă în tine la fel cum era prezent în Casa Sa [Templul] din Vechiul Testament. De aceea tu ești Templul Duhului Său cel Sfânt, ești preot. La fel cum Isus a ridicat în 3 zile Templul Său trupesc în tine stă Duhul Său cel Sfânt. Ești preotul Dumnezeului Celui Preaînalt. Ai primit și tu acest privilegiu.

Dar așa se naște un om din nou, din apă și din Duh. Așa ia viață o ființă spirituală. Însă de-abia acum încep luptele spirituale pentru că acest om lăuntric spiritual din tine te reprezintă și cu cât crești spiritual cu atât prezența Duhului Sfânt în tine te va duce tot mai aproape de Dumnezeu iar oamenii vor vedea roadele Duhului Sfânt în viața ta: bucuria, speranța, dragostea, bunătatea ... [citește]

Însă acest om lăuntric spiritual va lupta contra :
  • diavolului - el va veni și te va ispiti la fel cum a făcut cu Isus, apostolii
  • firii pământești - eul personal, vechiul tu
  • lumii - cu tradițiile și obiceiurile ei va vedea că ești altfel și te va ignora
 Cu timpul vei observa că luptele tale le porți în zadar și pici de fiecare dată în fața acestora. Ai 3 soluții - doar una duce la un sfârșit bun - viața veșnică :
  • renunțarea - foarte mulți realizează că această cale nu e pentru ei, au fost botezați, au încercat să lupte dar acum nu mai sunt. Poate unii au revenit datorită sămânței divine care a fost sădită în ei.
  • fariseismul - sau viața duplicat. Acești oameni văd că nu pot să biruiască și acceptă păcatul în viața lor. Sunt activi în biserici și continuă să păcătuiască. Fariseii au fost aspru criticați de Isus.
  • lupta prin îndemnurile Duhului - acest Duh care a fost revărsat peste noi continuă să ne spună ce să facem: rugăciune, citirea Cuvântului, postul. Atunci când duhul tău e frânt Duhul Sfânt poate lucra mai bine și vei putea observa îndemnurile Sale.
Mulți nu știm că identitatea noastră în Hristos e alta, noi avem altă natură în Hristos datorită învierii Sale. Nu mai suntem morți ci trăim prin EL. Iar ispita trebuie să o întâmpinăm știind aceste adevăruri. Te invit să citești Epistola către Romani capitolele 6-8 în care Pavel ne explică aceste privilegii ce le avem în Hristos.


Bain de soleil

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador