Saracii inteligenti

Sunt destule exemple de genii care s-au ridicat din sărăcie.
Copernic, fiul unui brutar polonez.
Kepler, fiul unui cârciumar german și el însuși băiat de prăvălie.
d'Alembert, copil găsit, cules într-o noapte de iarnă de pe treptele bisericii S. Jean-le-Rond din Paris și crescut de femeia unui geamgiu.
Newton, fiul unui mic proprietar din Grantham, Anglia.
Laplace, fiul unui sărman țăran din Beaumont-en-Auge, aproape de Honfleur.

Cu toate împrejurările potrivnice cu care au avut de luptat de la cei dintâi pași făcuți în viață, acești oameni de seamă își statorniciseră, prin fireasca întrebuințare a însușirilor lor, un renume trainic și tare, pe care toate avuțiile pământului nu-l puteau plăti.

Tatăl lui Lagrange, un alt astronom și matematician de frunte, era vistiernicul războiului la Turin. El se ruină în niște întreprinderi nenorocite și familia îi ajunse aproape de sărăcie. Acestei întâmplări mai pe urmă, Lagrange avea obiceiul să spună că-i datorează și fericirea și renumele său: "Dacă aș fi fost bogat - spunea el - desigur că n-aș fi ajuns niciodată academician."

La fel sunt și: fizicianul Abatele Hautefeuille, chirurgii Iohn Hunter, Ambroise Pare, Dupuytren, Iosef Fourier, Cristofor Columb, fiul unui dărăcitor de lână din Genua, Cook, băiat de prăvălie la un negustor din Yorkshire, Levingstone.

Apoi în domeniul prozei: Jean-Baptiste Rousseau, Moliere, Metastasius, Marmontel, oameni ridicați din sărăcie. Thibault, conte de Champagne, Lusignan, conte de la Marche, Raoul, Baselin, etc.

Beranger, cel mai mare făuritor de cântece era copil din popor, crescut de bunicul său, un croitor sărac, a cărui amintire a cântat-o atât de gingaș în: "croitorul și zeița". Nu se rușina de obârșia lui, cânta adeseori cu mândrie: "Sunt din popor, cu totul din popor ...".

Michelet: "M-am născut ca firul de iarbă între lespedele trotuarului Parisului ..."

Există și un studiu: Copiii săraci sunt mai inteligenți decât cei născuți bogați.



Ce are a face IQ/EQ cu nivelul venitului unei familii ?
Credeți că oamenii cu venituri sub medie au un IQ/EQ sub medie ?


Cambridge (#277) 
Image by Christopher Chan via Flickr

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

incompetentii de la eMAG au organizat un concurs