Ziua indragostitilor

Oricine știe ce sărbătorim pe 14 februarie. O zi importantă:
- ca reamintire a zeiţei Iuno [mitologia greacă], fiind cinstită cu un buchet de flori dăruite persoanei iubite.
- în Anglia, Jack Valentin ciocăne la uşile din spatele tututor caselor lăsând dulciuri şi cadouri pentru copii.
- în România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia.
- în Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor
- e ziua Sfântului Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi.
- la catolici e ziua sfântului Valentin:
A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite şi mai nou şi în statele europene, se fac petreceri si baluri. Îndrăgostiţii îşi fac cadouri și își fac declarații. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.
Altă variantă spune așa: Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.
Mai târziu:
Cand avea loc Lupercalia, sarbatoarea pagana, se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg. O practica similara a prins contur incepand cu secolul al 14-lea. In ziua de 14 februarie fiecare baiat alegea o fata care-I devenea iubita pentru o zi. Aceasta se facea pentru a corespunde cu credinta ca imperecherea pasarilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin. [sursa]
Mai sunt și alte relatări dar nici una nu e biblică.
Tu pe cine ai sărbătorit ?
Sărbătoarea a fost interzisă în Arabia Saudită !
 
Ar trebui să învățăm să legăm învățătura de autorul ei.
Să luăm de exemplu:
Un copil pe care l-am prins furând. Îi spunem:
1) să nu mai fure. atât.
2) să nu mai fure citând sursa: E o poruncă dată de Dumnezeu.

Urmând exemplul 2 copilul știe unde să caute și va știi să spună și cunoscuților cine și de ce a ales să facă asta.

Doar trăindu-ne viața în felul nostru dar fără să spunem oamenilor DE CE trăim așa nu ajungem nicăieri. Trebuie să legăm învățăturile morale de Autorul lor. Trebuie să spunem lumii despre Dumnezeu.

Îmi pare rău să văd că există o sumedenie de sărbători furate de la păgâni de noi, creștinii. Profetul Ieremia dacă ar trăi astăzi probabil ar vorbi la fel despre creștini cum a făcut-o în timpul lui. Și noi nu l-am asculta.
... dacă nu veţi merge după alţi dumnezei, spre nenorocirea voastră, ...
Dar iată că voi vă hrăniţi cu nădejdi înşelătoare, care nu slujesc la nimic. Cum? Furaţi, ucideţi, preacurviţi, juraţi strâmb, aduceţi tămâie lui Baal, mergeţi după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi! ... [sursa]
Dar dacă ținem ziua îndrăgostiților, pentru Domnul s-o ținem.
Sună ciudat, nu ? "Hai frate să ne luăm și noi după greci. Ziua de 14.02 să ne amintim de zeiță."

Oricât ai încerca să creștinizezi sărbătorile păgâne tot păgâne rămân. Iar tu care știi că Dumnezeul tău e gelos te joci cu focul. Dar, EL a pregătit pentru tine exemple vii din care să înveți și care stau mărturie:

- şi pentru că n-au umblat în căile Mele ca să facă ce este drept înaintea Mea, şi să păzească legile şi poruncile Mele, cum a făcut David, tatăl lui Solomon.
- ci te-ai înălţat împotriva Domnului cerurilor; vasele din casa Lui au fost aduse înaintea ta, şi aţi băut vin cu ele, tu şi mai marii tăi, nevestele şi ţiitoarele tale; ai lăudat pe dumnezeii de argint, de aur, de aramă, de fier, de lemn şi de piatră, care nici nu văd, nici n-aud, şi nici nu pricep nimic, şi n-ai slăvit pe Dumnezeul în mâna căruia sunt suflarea ta şi toate căile tale! Daniel 5:23 
- "Întoarceţi-vă la Acela de la care v-aţi abătut mult, copii ai lui Israel." "Căci în ziua aceea fiecare îşi va lepăda idolii de argint şi de aur pe care vi i-aţi făcut cu mâinile voastre nelegiuite. Isaia 31:6 

Ce au făcut oamenii lui Dumnezeu în această ipostază:
- Daniel n-a sărbătorit. S-a dus la fel ca în toate zilele în camera sa și de 3 ori pe zi s-a rugat Dumnezeului Celui Viu.
- Aaron a ascultat de rugămintea celor mulți: "au făcut un viţel, au adus jertfă idolului, şi s-au bucurat de lucrul mâinilor lor". Au uitat de Dumnezeu, chiar dacă 40 de ani au mâncat mană și au fost conduși de EL. Probabil și-au dat și cadouri unii altora dar s-au depărtat de Dumnezeu.

Bine, dar eu dau cadouri. Darurile sunt bune.
Și mă gândesc doar la binele din această sărbătoare.

Dai cadoul respectiv mai bine în altă zi. Atunci când te va întreba: "cu ce ocazie?" îi vei spune: "Dumnezeul meu". Nu găsi scuze pentru a fi ca lumea. Fii o lumină !



----------------------------------------
Sergiu face un gest frumos. În felul ăsta dau faliment firmele ce și-au pus încrederea ... în noi.

Într-adevăr, am ajuns să facem talmeș-balmeș. Băgăm de toate și îi facem pe toți fericiți. Și pe Satan și pe Dumnezeu, nu ? Ajungem la calea de mijloc, aia între rău și bun din păcate ne pierdem veșnicia și trăim într-o iluzie disperată că suntem ... creștini. Marius subliniază acest aspect.

nu demonizăm sărbătoarea în sine, ci detestăm haina hidoasă în care este înveşmântatăDanniel: urmând tradițiile suntem mai în trend.
O societate de consum anapoda înțeleasă. 
Ludovic Orban: distracție în stil propriu.
O sărbatoare superficială, comerciala. 
O povestire de ziua îndrăgostiților.
În fiecare zi, îndrăgostită, ca azi.
Ziua iubirii ar trebui să fie zilnic.
Sărbători profitabile și false.
Cereri în căsătorie eșuate
Sunteti indragostiti, nu?:)
Un psalm dedicat.

Happy Valentines Day  2010Image by ZEDZAP via Flickr

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

incompetentii de la eMAG au organizat un concurs