Limita pocaintei lui Iuda

"Dacă Iuda și-ar fi cerut iertare de la Isus, Domnul Isus l-ar fi iertat."

Așa suna învățătura unor lideri spirituali la ora de studiu biblic. Am mai vorbit despre diferența între Iuda și Petru dar astăzi am găsit o cheiță nouă.

 

Domnul Isus se roagă pentru cei aleși, nu pentru lume, nu plânge pentru Iuda și nu se roagă pentru el. E important că această rugăciune e făcută înainte de a veni Iuda să-L trădeze. Domnul Isus știa deja trădătorul și slujitorul diavolului.

 

Ioan 17.12b: Când eram cu ei, îi păzeam Eu în Numele Tău ... I-am păzit şi nici unul din ei n-a pierit, în afară de fiul pierzării (altă traducere: cel sortit pieirii ca să fie împlinită Scriptura), ca să se împlinească Scriptura.

 

Înainte de asta Domnul Isus îi tot atrage atenția, degeaba însă:

Da, Fiul Omului Se duce după cum este scris cu privire la El, dar vai de omul acela prin care este trădat Fiul Omului! Era mai bine pentru acel om dacă nu s-ar fi născut!

 

Cine sunt cei pentru care se roagă Domnul Isus ?

Oamenii din acea perioadă:

  • "aceia pe care Tu Mi I-ai dat" să le dea viața veșnică (Ce e viața veșnică? să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care L-ai trimis Tu)
  • aceștia au ascultat învățătura Domnului Isus, L-au recunoscut pe Domnul Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu
  • acești oameni sunt încă în lume, dar nu trăiesc ca lumea. Lumea i-a urât căci nu sunt ai lumii
  • au fost păziți de Domnul Isus

Cei ce vor crede în Mine datorită învățăturii Domnului Isus

Subliniez că atotștiința lui Dumnezeu, prorocia Domnului Isus (care știa dinainte că Iuda îl va trăda) nu îl absolvă pe Iuda de consecințele faptelor sale, din contră îi dă în plus șanse de pocăință. Un om care a cunoscut puterea lui Dumnezeu și persistă în neascultare e lăsat de Dumnezeu să facă ce dorește inima sa iar omul respectiv are o limită până la care se poate pocăi. Pentru Iuda era prea târziu să vină la Domnul Isus să-și ceară iertare, dacă dorea să o facă trebuia înainte de a-L trăda, l-a atenționat în legătură cu asta.

 

La fel Cain, când a spus că pedeapsa lui e prea grea deja era prea târziu. Adam, la fel, putea veni să-și ceară iertare dar nu putea fi reprimit înapoi în rai oricât ar fi plâns împreună cu soția. Odată ce limita e depășită nu mai e cale de întoarcere. Tocmai de aceea ziua pregătită de Dumnezeu este Astăzi pentru pocăință.

De aceea, întrucât promisiunea intrării în odihna Lui rămâne încă deschisă, să avem grijă ca nici unul dintre voi să nu se pomenească venit prea târziu.

 

Fiţi atenţi ca nimeni să nu fie desfrânat sau lumesc, ca Esau, care, pentru o mâncare, şi-a vândut drepturile de întâi născut.

Voi ştiţi că, mai târziu, când a vrut să-şi moştenească binecuvântarea, a fost respins, chiar dacă a căutat-o cu lacrimi, deoarece n-a găsit loc pentru pocăinţă.

 

Se roagă pentru cei care au primit Adevărul și îl practică. A mers km întregi să le arate calea, a fost acolo special pentru ei, cei aleși, i-a păzit și s-a rugat pentru ei ca să aibe bucuria deplină și le-a promis că orice vor cere după voia Sa în numele Său, ÎL va ruga EL pe Tatăl chiar, le-a promis că va fi cu ei, nu-i va lăsa orfani. Și a făcut un drum special pentru fiecare, nu pe măgar ci pe jos, s-a dus la omul acela bolnav de 38 de ani stând întins acolo (ioan 5) și l-a întrebat: vrei să te faci sănătos ? Îi știe pe nume pe toți cei ce sunt ai săi. Slăvit să fie Numele Său.

 

 

2013-07-21 00 30 23

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador