Contradictii in Biblie: ingerii vazuti la mormant

Dacă toată Biblia este insuflată de Dumnezeu, de ce patru evanghelii descriu aceeaşi întîmplare, în mod diferit? Mai ales că toţi, după cum se afirmă, au trăit în acele timpuri pe cînd Isus Cristos a existat:

Matei 28:2,3 "Si iata s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei.
3. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada."

Marcu 16:5 "Si, intrand in mormant, au vazut un tanar sezand in partea dreapta, imbracat in vesmant alb, si s-au spaimantat."

Luca 24:4 "Si fiind ele inca nedumerite de aceasta, iata doi barbati au stat inaintea lor, in vesminte stralucitoare."

Ioan 20:12 "Si a vazut doi ingeri in vesminte albe sezand, unul catre cap si altul catre picioare, unde zacuse trupul lui Iisus." via
Câţi îngeri au fost văzuţi la mormânt ?
  • doi stând înaintea lor (luca 24:4)
  • doar unul stând jos (matei 28:2-5)
Este foarte probabil ca o mare parte din confuzia cu privire la aceste fapte banale provine din faptul că multe femei au mers la mormânt în dimineaţa aceea (Luca 24:10). Este posibil, cel puţin, ca un grup de femei au venit la mormânt, şi au văzut că piatra fusese dată la o parte. Unele femei au intrat în interior, iar cele mai fricoase au rămas afara. Cele din interior au văzut viziunea celor doi îngeri, în timp ce cele din afară au văzut îngerul pe piatră.
De asemenea, ca răspuns la modul în care această contradicţie ar trebui prezentat, aş sublinia că:

  • Matei nu spune că a fost "doar un înger", el pur şi simplu se concentrează pe îngerul care a mutat piatra
  • Cuvantul grecesc din Luca "lîngă" înseamnă, de asemenea, "să se apropie, să apară". În Luca 2:09 şi Fapte 12:07 este tradus ca "a venit momentul." Astfel, Luca pur şi simplu a spus că îngerii deodată au apărut fără referinţă la postură.  
Câţi îngeri au fost văzuţi de femei la mormânt ?
  • S-au văzut doi îngeri în mormânt [Ioan 20:11,12] 
  • Doar un înger a fost văzut în cadru [Marcu 16:5]
Acestea nu sunt aceleaşi incidente. Relatarea lui Ioan este din perspectiva Mariei, dupa ce a urmat pe Petru şi pe Ioan înapoi la mormânt, care a fost mai târziu, citată în Marcu.
Acum, o dată m-am impiedicat de o contradicţie "mai mare". Când Maria fuge înapoi, ea este speriată şi crede că trupul a fost furat. Apoi, ea se întoarce la mormânt şi plânge. Acum nu este acest lucru ciudat având în vedere că ea presupune că a auzit îngerii spunând că "a înviat"? De ce disperare atât de multă după această experienţă miraculoasă? Ea nu pare a se aduna. Desigur, este posibil că ea nu a înţeles pe deplin ceea ce s-a petrecut, că unul trebuie să fie atent în a aştepta oamenii să răspundă coerent. Dar cred că răspunsul este mai clar dacă avem în vedere relatarea lui Ioan.


Ioan observă că ea a mers la mormânt şi a văzut că piatra a fost luată de la intrare. "Deci, ea a venit în fugă la Simon Petru şi celălalt ucenic pe care-l iubea Isus şi a spus:" Au luat pe Domnul din mormânt, şi nu ştim unde l-au pus. "(Ioan 20:1-2). Atunci Petru şi Ioan a alergat la mormânt însă au găsit doar învelişurile de înmormântare. Maria trebuie să îi urmeze, dar atunci când ea a ajuns acolo, au plecat, aşa ca ea a stat acolo plângând, îngrijorată de faptul că trupul lui Isus a fost furat . Apoi doi îngeri au apărut la ea, şi apoi Isus cel înviat. Pe scurt, ea a fost disperată, probabil, că nu a intrat în mormânt cu alte femei. Aşa cum s-au apropiat de mormânt, şi l-au văzut deschis, probabil, au început să îşi facă griji că între ei hoţii au venit şi au furat trupul înainte ca acestea să-l ungă. La această realizare, Maria părăsită, probabil, de grup s-a întors înapoi să le spună celorlalţi. via 






Comentarii

Articole Populare

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

raspunsuri conquiztador

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari