Urmatorul meu laptop ?

De 3 ani am un laptop Dell pe care-l butonez zilnic. Am observat că acest tip de produse se încălzesc repede și cam au probleme la sistemul de răcire: coolere, praf. Ar mai fi rupte câteva taste, în special săgețile din cauza jocurilor. În tot acest timp am folosit TouchPad-ul ăsta atât de migălos. În rest se comportă superb. L-am luat în special pentru aplicații, însă dacă am vrut să mă și joc orice joc a mers. Și încă se comportă bine. E adevărat că am mai investit în el 2gb memorie RAM din cauza produselor software mâncătoare de memorie la servici. Dar soarta lui e decisă: încă 3 luni și-l schimb.

 

2010_11_26_03_16_001

 

Ce mi doresc de la viitorul meu laptop ? În primul rând ar trebui să definim scopul pentru care-l folosim:

  • Dacă îl iau pentru jocuri cu siguranță ar trebui să bată topurile componentelor hardware de pe piață. Adică procesor de 2ghz, memorie ram de cel puțin 2gb, placă video tare, cel puțin 1gb. Asta dacă sunt gammer înrăit și nu vreau să am probleme atunci când doresc instalarea unui joc și după aia să mă trezesc că am pierdut timpul degeaba cu el pentru că o să se vadă sacadat din cauza cerințelor acestuia mult peste măsura pe care o poate oferi sistemul pe care-l dețin. Altfel, n-are rost să ne batem capul. “Ori suntem gameri, ori nu mai suntem.” De ce aș vrea un procesor de 2ghz ? Nu pentru că laptopul are culoarea roz sau pentru că văd o poză trăznet cu blonda de la pagina 5 pe background. Ci pentru că un procesor e creierul acelui sistem. Dacă nu ai un procesor tare, care să poată modela informația la o frecvență de tact cât mai mare cu siguranță nici întregul sistem nu va putea suporta valul de cerințe pe care-l trimite un joc de calitate. Și dacă ar fi să aleg între Intel și AMD aș alege Intel tocmai pentru că în toți acești ani și-a câștigat renumele cu sudoarea frunții. Și pentru că toate sistemele care au avut implementat un procesor marca Intel și-a meritat toți banii până la capăt. Amd-urile s-au mai blocat, trebuiau resetate și au dat bătăi de cap. Iar dacă ar fi să aleg, între plăcile video aș alege NVidia nu pentru că are culoarea verde integrată în logo-ul firmei ci pentru că brandul NVidia la fel ca Intel înseamnă să dai puțin mai mulți bani ca la concurență pentru aceleași caracteristici tehnice însă odată dat acel ban se merită din moment ce nu mai ai bătăi de cap. Mă refer la fiabilitate, calitate, performanță. Și astea se văd în timp. Pentru o placă grafică e important să nu fie de tip shared pentru că prefer să folosesc memoria RAM special pentru partea de procesare a datelor, nu să o împart cu mediul grafic. Vreau lucruri specializate, destinate unui singur scop, care să-și facă treaba lor bine, nu mai multe și să mă gândesc după aceea că nu mai am RAMi să pornesc messengerul când joc Starcraft sau Need For Speed. Desigur, datorită memoriei virtuale se poate găsi memorie principală însă și swapul costă, pentru că o să-mi pună messengerul în locul unor părți dintr-un program pe care-l folosesc mai târziu, părți ce vor fi puse pe disc. Și când rulez acel program voi sta ceva timp să îmi găsească loc în memoria principală ca să fac swap cu alt program pe care-l folosesc mai târziu și pentru care voi aștepta în viitorul apropiat. Apoi am nevoie de o tastatură pe măsură, de preferat una fără fir – wireless – pentru un confort sporit și evitarea stricăciunilor acestui laptop. Și mai am nevoie de multă memorie secundară. Adică un hard de vreo 320 gb la 7200 rotații pe minut. Pentru că jocurile ocupă muuult spațiu pe disk care ar trebui să ruleze foarte repede la accesarea acestor date.
  • Apoi alt scop pentru care mi-aș lua acest laptop ar fi pentru birou și pentru rezolvarea taskurilor destinate muncii mele. Sunt programator deci folosesc o serie de programe care mai de care mai sofisticate și care mănâncă cât mai multe resurse pentru a-mi ușura munca. De la mediul de integrare Eclipse până la NotePad++ toate aceste programe cer resurse însă nu așa multe ca la un joc. Prin urmare cerințele acestei categorii sunt moderate, nici un 486 dar nici ultimul răgnet. E suficient un procesor mediu, 1,5 – 1,7 Ghz cu un buffer cache de 1 Mb, harddisk de 80-120 GB, memorie de 1-2 GB, usb, display cât mai mare la o frecvență cât mai ridicată pentru că voi sta majoritatea timpului cu ochii pironiți în limbajele calculatoarelor. Pentru că astfel de programe nu cer resurse foarte mari. Și desigur acest scop poate fi ușor implementat pentru că acest tip de sistem e și ușor accesibil cumpărătorului, fiind mai ieftin. Prefer un lucru nou la care pot apela la garanție dacă se strică decât să am alte bătăi de cap cu erorile pe partea de hardware.
  • Dacă am ales un laptop doar pentru a sta pe rețele sociale gen facebook, hi5 sau pentru a mă juca mafia pe facebook, sau pentru filme și ascultat muzică atunci cu siguranță nu voi investi atâta în el. Pentru că folosirea unui browser prin intermediul căruia să mă conectez la internet și să accesez pagini web sau rularea unui film folosind codecuri sau ascultarea unei melodii cu winamp nu necesită multe resurse hardware. De aceea acest tip de laptop e printre cele mai ieftine. Într-adevăr, acest scop presupune și existența unnui microfon și a unei camere încorporate de minim 2 MegaPixeli care să permită o comunicare mai eficientă cu prietenii.

 

2010_11_26_03_17_000

 

Scopul pentru care folosim un laptop spune multe despre configurația de achiziție a acestuia și despre personalitatea cumpărătorului. Tocmai de aceea îmi doresc de la un laptop să:

  • fiabilitate: nu se strice și pentru asta respect toate indicațiile producătorului specificate în cartea sa. Adică să nu ia foc ca lui Badea ;)
  • îndeplinească cu brio scopul pentru care a fost achiziționat
  • să fie disponibil la un raport preț / calitate optim
  • design-ul ar trebui să fie în ton cu scopul și personalitatea mea, adică să nu văd aruncate aiurea butoane importante și să nu fie așa împopoțonat. Un nivel al zgomotului cât mai redus și o tehnologie a displayului cât mai avansată care să producă o cât mai mică distrugere sistemului meu vizual din moment ce petrec majoritatea timpului în prezența sa.

ps: superBlog 2010

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari