Pastorii & declaratia de avere

Citisem despre Matia și am ajuns pe siteul profesorului Marius Cruceru, dar odată ajuns am zis să văd ce mai scrie și am frunzărit puțin blogul. Eram surprins că n-am mai văzut războaiele, setea de putere de pe vremuri fiind primul site evanghelic unde citisem despre prima bătălie publică între baptiști: Cristea vs Cruceru apoi Tuțac vs Cruceru, etc. Îmi sare în ochi declaratia de avere a lui Marius Cruceru. O citesc pe prima (cea din mai 2012) și nu aflu mare lucru în afară de un om care nu vrea să ascundă nimic și care consideră că toți lucrătorii în câmpul Evangheliei ar trebui să-i calce pe urme afișând transparența de invidiat a acestuia. Mă plictisesc repede, voiam esența și după 2 ore tot nimic nu aflu:

  • mai 2012: are în portofel câteva carduri, nu-i ies la socoteală câteva case, Milo din Venus este mai îmbrăcată. Pe scurt: e sărac de legat
  • iunie 2012: adevăratele comori nu sunt cele materiale ci relațiile
  • octombrie 2012: gasit mai târziu, comentat la update 1
  • octombrie 2013: apartament 4 camere în Oradea cumpărat la vremea respectivă cu 11 mii de euro (preț estimativ între 40.000 și 60.000 euro conform siteurilor de vânzări apartamente, chiar și 100.000 euro în funcție de zonă) + teren + Opel Astra G din 2008 (vezi prețuri conform celui mai mare site de vânzări mașini, o remarcă: modelul G nu se regăsește în 2008 ci un opel din acest an e model H deci e o greșeală de tipar pe undeva, ce contează) + 3.000 euro + câteva chitări, 4 tablouri, biciclete

Cam așa merge cu vrăjeala și-n biserică ? Am teren dar mi-au furat copacii, nu contează ce suprafață e. Am apartament, costa la vremea respectivă (nu contează când sau ce suprafață are) dar am fost jefuit. Sunt angajat nu contează cât iau anual. Asta e averea (din mai 2012 de când ați început inițiativa sperăm ca prin 2020 să vedem ceva concret, oricum orice ați spune e literă de lege, ANI nu se ocupă încă de asemenea specimene cu toate că ar trebui). Dacă tot vă lăudați că sunteți mai presus decât politicienii (Sarea, Lumina lumii) luați exemplul lor, o declarație punctuală și precisă, necompletată de avere și completați-o cu datele dvs (ca o comparație cu ce găsim aici l-am vedea pe Borbely sau Ponta spunând că are 4 case jefuite cumpărate cu 1.000 lei nespunând anul sau suprafața + un teren de unde s-a furat iarba). Caracterizarea viețuitorii (că nu-i puteți spune altfel) lasă de dorit (îl jigniți public și amenințați cu judecata lumească) chiar dacă sunteti un simplu angajat al unei universități mediocre din lume și ați fost un simplu pastor care a greșit dar și-a asumat răspunderea, sunteți om dar nu argumentați cu sănătatea precară a acuzatorului. E ușor să dați sfaturi studenților dvs dar e mai greu să practicați Cuvântul, să-l împliniți în viața de zi cu zi. Arătați-ne că se poate. Arătați-mi un păstor care respectă contractul de muncă individual unde se precizează că el lucrează 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, 160 de ore pe lună. Minciună mai mare n-am văzut-o în vreun contract de muncă.

 

Update 1: la un search pe site am găsit și următoarea postare ce aduce informații noi:

  • teren de 4.5 ha (ori preț estimativ între 1 și 6 euro pe mp = preț între 40.000 euro și 270.000 euro în funcție de zonă), per total o avere estimativă de cel puțin 90.000 euro ?
  • mașina luată în leasing de prieteni
  • decan la universitate + prof univ (de exemplu profesorul universitar Otniel Bunaciu câștigă conform declarației de avere din anul 2012 de la Universitatea din București 84.331 lei anual deci cam 7.027 lei lunar și încă 26.609 lei anual deci 2.217 lei lunar de la Institutul Baptist având un venit lunar împreună cu soția de 14.375 lei - spre comparație Patriarhul Daniel câștigă de la BOR 8.200 lei lunar)

Update 2: Universitatea Emanuel din Oradea e printre universitățile fără declarații de avere ale angajaților săi. Spre comparație Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității din București are declarații ale unora din profesori. Ciudat că în aceste declarații, fratele Otniel Bunaciu președintele Uniunii Baptiste din România nu precizează salariul din această instituție [2012, 2011] și nu mai găsesc raportul anual al UBR în care apare rubrica cheltuieli conducere în care mi se pare că se găsea și salariul președintelui Uniunii dar la aceste informații au acces doar păstorii.

Update 3: așadar apartamentul cu 4 camere în Oradea e estimat nu la minim 40.000 de euro cum sunt anunțurile de vânzare pe siteurile specializate ci la 11.000 de euro atât cât a dat acest domn când l-a cumpărat. Estimările noastre l-au supărat pe Marius Cruceru cu toate că linkurile sunt puse ca dovezi că n-am băgat din burtă nimic. Oameni care au cumpărat pe vremea lui Ceaușescu la prețuri de nimic apartamente le vindeau în boom-ul imobiliar din 2008 la prețuri de 8-10 ori mai mari iar acum îl vând cam la jumătate, adică la un preț de cumpărare de 8.000 de euro pe vremea răposatului îl vindeau în 2008 cu 70.000 euro și vorbim de apartament cu 2 camere în Timișoara, astăzi au mai scăzut cam pe la 50.000 euro, totuși în declarația de avere a acestuia nu apare valoarea de 8.000 euro în prezent, nu toți înțeleg acest lucru. La fel putem vorbi de mașini, obiecte sau orice altceva. Una e valoarea de achiziție și alta e valoarea actuală sau impozabilă cea care apare în declarația de avere.

Update 4: elisa spune că e imposibil să vinzi un teren de 9 ori mai mic decât al lui Cruceru cu 5.000 euro, atât cât cere ea. Noi am estimat în funcție de prețurile cerute de vânzători, desigur că cumpărătorul e șeful mai ales dacă terenul e într-o zonă mai retrasă. Să spunem că terenul elisei s-ar vinde cu 4.000 euro x 9 = 36.000 euro hai 30.000 să fie prețul lui la ora actuală de criză imobiliară deci de 3 ori mai mic. Așadar averea s-ar totaliza la 90.000 euro. PIB/capita e 16.518 în 2012 în România deci cam pe acolo. Cu toate că subvenția pentru 4.5 ha de teren arabil în funcție de destinația investiției ar putea aduce cel puțin o sută de milioane anual dacă domnul profesor ar lucra pământul sau mai mult dacă ar sădi pomi sau viță de vie. Pe de altă parte acest teren s-ar putea arenda și obține un profit fără nici un efort al proprietarului, profit care ar putea fi direcționat către oameni cu nevoi.

Concluzie: nu știu pentru ce postezi titlul mare DECLARAȚIA DE AVERE când de fapt nu spui nimic important, date concrete cum ar fi suprafață, salariu. Ce să spun, m-am obișnuit ca baptiștii să spună ceva și în realitate să facă altceva, sunt experți. Asta era și menirea, să scoată în relief ceea ce lipsește: casa vandalizată, lemne furate de pe teren, poza cu sălașul în paragină - oare de ce n-a pus în schimb vreo poză cu casa ? ca și profesor universitar e și normal să spui ce ai, se poartă, iar Otniel Bunaciu nu trâmbițează nicăieri lipsurile și totuși scrie esențialul. Iar noi suntem în moarte cerebrală, rău voiți și ignoranți.

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari