Trecem la ora de iarna

Pentru că mâine dimineață la ora 4 schimbăm ora o să vorbim în acest articol despre Timp și instrumentele de măsurat timpul, mai cu seamă despre ceasuri barbatesti. Așa cum știți duminică dimineața, în data de 27 octombrie 2013 trecem la ora de iarnă (de fapt este ora standard pentru că începând cu 1916, din ultima duminică a lunii martie, respectiv 31 martie 2013, din dorința de salvare a energiei am trecut la ora de vară dând ceasurile cu o oră înainte), ora 4 devenind ora 3 iar ziua aceasta de duminică va fi cea mai lungă din tot anul de 365 de zile având 25 de ore și vom avea timp să dormim mai mult deoarece ceasul va fi dat înapoi.

 

Astăzi suntem atenți la fiecare minut pentru că dacă întârziem câteva minute la evenimentele importante și nu suntem punctuali va trebui să o luăm de la capăt, să așteptăm replanificarea acelui eveniment, să ne înscriem și să ajungem la timp. Iar fără un instrument care să ne spună în fiecare secundă dacă am întârziat sau nu, în acest secol al informației nu facem nimic, așa că un ceas e foarte util. Mai nou smartphone-urile înglobează în multitudinea lor de funcții și cel de ceas deșteptător, cronometru sau multe altele însă ești constrâns foarte mult de bateria acestui dispozitiv. E adevărat că în ultimul timp am observat mai mulți oameni cu telefoane mobile decât cu ceasuri pentru că telefoanele au devenit o necesitate având disponibile o serie de alte funcții utile, cum ar fi un calculator sau agendă.

 

Obeliscul e considerat primul ceas și folosea lumina soarelui și umbra pentru a determina momentul din zi existent. Clepsidra era considerată pe vremuri ceas deșteptător pentru că se introduceau în ea niște bile de plumb care pluteau într-un vas și odată cu trecerea timpului vasul se golea de apă urmând ca bilele să cadă pe un platou de cupru iar zgomotul rezultat îi trezea pe strămoșii noștri. În 1670 se realizează primele ceasuri portabile însă precizia acestora lasă de dorit datorită arcului care atunci cînd era încordat la maxim viteza de rotație a mecanismului era mare iar cu timpul scădea. Ceasurile cu pendul erau mai precise apoi cele cu balansier cu arc care oscila asemeni unui pendul astfel că George Graham a ajuns să realizeze o precizie pentru astfel de ceasuri record de 0.2 secunde pe zi ceea ce era ceva fantastic la ora aceea. Astăzi avem o precizie astonomică datorită folosirii unor oscilatori având la bază cristalul cu cuarț iar ceasurile atomice întârzie câteva secunde la sute de ani.

 

În zilele noastre ceasul a devenit un moft, se poartă ca accesorii de persoane care pun accent pe ținuta lor la anumite evenimente cum ar fi nunți, botezuri la care trebuie să arăți cât mai bine. Sunt dispuși să dea câteva sute de euro iar unii mai bogați chiar mii pentru a ieși în evidență cu un accesoriu mai mic decât o haină sau un pantof dar care duce cu gândul la lux. 2013-10-26 11 48 30

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari