1 martie: ziua mamei

Astăzi România e în sărbătoare. Oameni de orice culoare politică, socială sau religioasă s-au unit într-un singur gând. Să înalțe același cântec printr-un singur glas:

Mărțișorul

A apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Mituri ale mărțișorului :
- voinicul care a eliberat Soarele
- lupta primăverii cu iarna

Ziua Mamei

După ce au fost legiferate ca sărbători și ziua Femeii [8 martie], ziua Tatălui [9 mai], ziua Bătrânilor [1 oct], ziua Familiei [15 mai] și ziua Copilului [1 iunie], așteptăm și recunoașterea oficială a zilei adolescentului, a bunicilor, a unchilor, etc după modelul păgânilor.

Rolul zilei Mamei:
"de a sublinia importanţa fiecăruia dintre cei doi părinţi în viaţa de familie şi în universul copilului"

Origini

- a fost impusă de V.I. Lenin a ajuns la noi să aibă neoficial şi statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.
- ziua mamei isi are originea in festivalul dedicat mamei zeilor, pe nume Rhea in Grecia Antica. Aceasta era sotia lui Cronos ( zeul timpului) si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.
- 1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.
- la Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii.

Întrebări
Oare e normal ca un creștin să dea flori sau mărțișoare în ziua de 1 martie cunoscând originea acestor sărbători ? Nu e rău să faci un dar, e chiar un gest creștinesc, însă scopul nostru e altul. Nu facem propagandă sărbătorilor păgâne. Dai în altă zi.

flowers in my garden : in rain
Image by Julie70 via Flickr

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador