Hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat


Hipertensiunea este o afectiune cu care te confrunti toata viata. Ea poate sa fie controlata, nu si vindecata.

Factori care contribuie la declansarea hipertensiunii
  • obezitatea
  • mâncare sărată
  • consum excesiv de alcool
  • sedentarismul
  • stresul
Factorii de risc
Ce reduce hipertensiunea
  • O dietă sănătoasă, fără prea mult sodiu (max 2,4g). Migdalele, produsele din soia si alimente cu un continut ridicat de fibre. Morcovii, varza, broccoli, conopida, usturoiul, fasolea verde, ceapa, taratele de ovaz, orezul si soia.
  • Stilul de viață cu activități sportive, fără stres sau efort excesiv, neobișnuit. Dormit bine. 
  • Obisnuieste-te sa citesti ingredientele produselor pe care le cumperi!
  • Adoptarea unui nou stil de viata.
Alimente de evitat:
  • sarea
  • grăsimile saturate (ouă, ficat)
Alimente recomandate:
  • fructe și legume proaspete
  • pâine, paste, cereale integrale
  • lapte
  • pește
Statistici
In prezent, peste 150.000 de romani mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare, cele mai frecvente fiind cardiopatia ischemica si accidentul vascular cerebral. Peste 30% dintre romani au colesterolul ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi.

Utile
Află care e greutatea ideală și încearcă să o menții.
Presiunea arterială e de două tipuri:
  • sistolică (atunci când inima bate) >140mm Hg
  • diastolică (când se odihnește) >90mm Hg
Pentru un adult, presiunea arteriala normala ar trebui sa fie mai mica de 120/80 mm Hg.
Presiunea sangelui este rezultanta a doua forte: una este creata de inima care pompeaza sangele prin intermediul sistemul circulator, iar cealalta este a arterelor care rezista debitului sanguinic.
In conditii normale inima bate de 60-80 de ori pe minut.


LOS ANGELES - MARCH 24: In this handout photo ... 
Image by Getty Images via Daylife

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador