Educaţia financiară

Un avantaj al mogulilor, necinstit.
Ca salariat, încercarea ta de a îţi creşte venitul e singura şansă de a avea o viaţă financiară mai bună. Dar din moment ce toate sumele tale economisite se duc pe lucruri ce nu-ţi aduc venit pasiv [adică tipul ăla de venit pentru care nu contează dacă lucrezi sau nu], atunci ai economisit degeaba. E ca o cursă în care tu eşti hamsterul ce aleargă pe o roată la infinit [ de fapt până la pensie ] - adică tu de fiecare dată când îţi iei salariul îl chelui pe lucruri ce nu îţi vor aduce sănătatea financiară mai târziu. Astăzi visele tinerilor e să îşi ieie o maşină frumoasă care să taie respiraţia tuturor sau haine de firmă. Totuşi ar trebui să te gândeşti ca acele sume economisite să le investeşti. E singura ta şansă de a ajunge investitor sau patron şi a ieşi din acea cursă a hamsterului, trăind din mila şefului.


Comentarii

  1. De ce e necinstit? Cine il opreste pe salariat sa investeasca ceva? Needucatia. Cine il opreste sa se educe financiar? Nimeni. Deci, de ce nu o face?

    Pentru un educator financiar cu principii crestine puteti sa va interesati de Dave Ramsey. Super bun si multi oameni au iesit din cursa sobolanului implinind sfaturile lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. mogulul are deja un avantaj mare fata de salariat in cursa pentru stabilitate si libertate financiara. Salariatul nu are experienta cat mogulul, poate doar la teorie ce o mai inoata.

    Multumesc pentru pont ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa ai avantaj nu inseamna ca e ceva necinstit. Oricine are sanse sa isi ia riscuri si sa isi faca o firma sau orice altceva vrea. Mogulul nu s-a nascut cu experienta, si-a cistigat-o.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Cristina,
    hai sa luam un exemplu:

    doi atleti iau startul. La un moment dat unul dintre ei e luat in masina si carat vreo cativa metri buni. Astfel el are un avantaj necinstit fata de celalalt atlet. Deci, a avea un avantaj intr-o intrecere [chiar si financiara] POATE fi un lucru necinstit. Iar oamenii care preiau afacerile parintilor au un avantaj al experientei si al lucrului gata facut fata de cei care trebuie sa-si construiasca de la zero afacerea si care trebuie sa aibe rabdare pana o construiesc.

    Exista si asa zisi moguli care au preluat afacerile de la parinti/bunici. Majoritatea nu si-au castigat pozitia, au mostenit-o chiar daca nu o doresc. Prin urmare, ca vor sau nu vor, unii preiau afacerile si castiga experienta, fiind cu un pas in fata celor care se zbat din greu sa iasa din cursa sobolanului.

    Nu stiu daca ai jucat vreodata cashflow, dar ce vroiam eu sa spun prin acest articol e chiar diferenta intre cei care lupta pentru stabilitate financiara invartindu-se in cursa sobolanului si sperand sa nu dea faliment, fiind un mediu foarte dificil pentru salariat si cei care au iesit din cursa aceasta [referindu-ma prin mogul] si au un avantaj net cinstit sau necinstit, mostenit sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, eu o iau de la sfirsit. Daca cineva a mostenit averea de la parinti, de ce ar fi asta necinstit? E vina lui? Da, are un avantaj, dar asta nu-l face necinstit, nu?

    Sa luam exemplul tau:

    doi atleti iau startul. Doi oameni lucreaza la aceeasi companie, cu acelasi salariu, cu aceleasi beneficii. Amindoi vor sa iasa din cursa. Unul continua sa lucreze la companie si cu banii care-i face isi cumpara masina noua, isi renoveaza casa (dodads). Cit ii ramin ii pune deoparte.

    Celalalt isi da demisia, ia imprumut din banca, isi cumpara ce are nevoie pentru a-si deschide o firma. Primele luni nu are clienti si maninca ce apuca prin orasele unde calatoreste sa-si vinda marfa/serviciile. Dupa 2-3 ani de munca neobosita, nopti nedormite si meniuri nu tocmai sanatoase, prinde, in sfirsit, un contract imens si in scurt timp devine milionar.

    Care e diferenta dintre cei doi, si de ce sa spunem ca milionarul si-a cistigat necinstit banii? Nu a venit nici un autobuz sa-i ofere nimic pe tava. Cind angajatul are destui bani sa-i investeasca, milionarul are deja ceva experienta si citeva milioane bune. De ce ar fi asta necinstit?

    Nu se poate ca toata lumea sa inceapa cursa in acelasi timp cu aceiasi bani. Dar ne putem uita la cei care sint mai avansati in cursa si sa invatam de la ei, in timp ce nu raminem in urma la linia de start cu cei care nu vor sa riste sau sa-si puna oasele la lucru. Asta este important sa intelgem, sa nu-i acuzam pe cei care sint mai inainte in cursa, ci sa invatam de la ei si sa lucram sa-i ajungem din urma. Fiecare are situatii diferite de aceea nu toti putem avea aceleasi rezultate.

    PS. Salutari la Simona.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să respectați regulile de bun simț. Mulțumesc.

Articole Populare

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari

raspunsuri conquiztador

Biblia vs Cartea lui Mormon

De-a mama, tata si copiii