vin vremuri grele

Asta e, pe scurt :

- începem să plătim greşelile [voite!] ale guvernului Tăriceanu. Statul, pentru a plăti salariile a fost nevoit să ia de la bănci împrumut. Vă daţi seama că de aia urlau cu luni în urmă Băsescu şi Isărescu că dobânda e prea mare.

- ocolind dobânzile de poveste ale băncilor, statul s-a împrumutat de la FMI, cu o dobândă mai mică. Băncile plâng acum şi trag de opoziţie să scoată oamenii în stradă pentru salarii. Ele vor profit cât mai mare. Şi în felul acesta o garantare a statului e mai solidă pentru că împrumutul unui stat e plătit de toţi cetăţenii.

- Băncile mai au un as în mânecă : firmele mari ale ţării sunt împrumutate la ele. Până acum le-a păsuit, dar ameninţă că o să le ceară tributul promis.

- astfel vom avea parte de falimente ale firmelor mari, iar statul nu e prea încântat de asta că va plăti destul. Iar pentru unele bănci, vor ieşi creditele neperformante la suprafaţă şi vor da faliment. Alt cost pentru stat, pentru că garantarea el o face.

- ar trebui să ne gândim la Alternative monetare - monedele inter-regionale si aurul. Nu prea e sigură moneda locală în vremuri din astea. Bine, părerea mea, e că parierea pe euro e o idee bună.

- să ne aşteptăm la vremuri grele, criză nu glumă. Şomaj în floare din cauza contractelor tot mai puţine.

Falimente rasunatoare vor lovi economia nationala in finalul lui 2009; bancile stiu de ce ! Radiografia distrugerii economiei

later edit :

Cazul scenariului cel mai pesimist ar fi să urmăm exemplul falimentului Islandei :

- o creştere a inflaţiei [1] de 20% ? [4]

- căderea coroanei islandeze cu peste 30% [1], averi înjumătăţite [4]


- preluarea controlului băncilor - asta pentru că statul a garantat depozitele [2]

- datorie de ~ 350,000 dolari / locuitor [3]

- joburi în pericol [4]

- revolte în stradă [4]

- demisia guvernului şi anticipate [4]

Soluţii adoptate :

- trecerea la euro [4]

- apartenenţa la UE

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador