Antibioticele – o sabie cu doua taisuri

Antibioticele sunt acele substante terapeutice sintetice sau semisintetice care sunt utilizate impotriva infectiilor determinate de diversi agenti patogeni , cunoscuti , in limbaj uzual , sub denumirea de microbi .
De la descoperirea Penicilinei – primul antibiotic din istoria terapiei medicale -  pana in prezent antibioticele au salvat miliarde de vieti , au imbunatatit conditiile de viata ale miliarde de oameni , au facut “ minuni ” pentru omenire . Dar … ca orice “ minune “ , utilizata abuziv si imprudent, antibioticele au determinat si aparitia unor efecte mai putin dorite – exceptand efectele normale de intoleranta , adversitate , etc .Este vorba in primul rand de actiunea daunatoare asupra SISTEMULUI IMUNITAR .

Astfel , utilizarea improprie si abuziva a antibioticelor duce in timp nu tocmai scurt – mai ales la copii – la INHIBAREA SI IMATURIZAREA  siatemului imunitar .
Pentru a intelege mai bine aceasta afirmatie, trebuie sa stim faptul ca Sistemul Imunitar este un sistem de aparare al organismului . Acesta este – ca si oricare alt sistem al organismului – un sistem care se dezvolta , care invata, care se maturizeaza . Dar toata aceasta dezvoltare sau maturizare a sistemului imunitar se petrece NUMAI  in prezenta agentilor microbieni . Astfel , odata intrat un agent microbian in organsim , sistemul imunitar este alarmat , el va trimite niste “ cercetasi “ care au sarcina de a recunoaste  'inamicul' , de a lua 'imaginea' acestuia si de o aduce la “ centrul de comanda “.Aici , dupa ce este studiata si cercetata aceasta “ imagine “ a “inamicului” , este declansata operatiunea de 'nastere si instruire' de  'soldati' capabili sa se lupte eficient cu “dusmanul”.Toata acesta operatiune dureaza in mod normal intre 3 si 8 zile .Deci , nasterea de anticorpi specifici necesita la prima infectie 3-5 zile . Odata nascuti , inarmati si educati acesti “soldati “ specifici se vor arunca in lupta cu dusmanul – microb – si-l vor distruge . Daca acelasi dusman – microb – va indrazni sa incerce o noua invazie – sistemul imunitar il va recunoste rapid si in maxim 1-3 zile va reactiona prin activarea “ soldatilor “ specific – competenti . Dar …exista o multitudine de microbi deci trebuie ca sistemul imunitar sa creeze o multitudine de “ soldat “ destepti – specifici .In situatia in care se instituie un tratament antibiotic mai devreme de 3 zile , “ cercetasii “ sistemului imunitar nu mai au ce sa cerceteze caci antibioticele – ca un fel de “trupe de mercenari “ au distrus mai devreme dusmanul . Astfel , sistemul imunitar va ramane imatur – nu va invata nimic din confruntarea cu dusmanul . Metaforic vorbind , copilul caruia mama ii face toate temele de la scoala si se duce in locul lui la ore , nu va fi niciodata un scolar educat  - doar mama va trebui sa-i rezolve permanent toate problemele scolare .

In plus , administrarea unui antibiotic neadecvat si in doze insuficiente,  fara a sti cu precizie care este microbul , va duce in scurt timp la nasterea de tulpini rezistente de microbi dar va duce si la starea de “ dismicrobism “ – adica se va elibera teritoriul pentru alti microbi – poate mai virulenti – violenti .
Inca un aspect – ANTIBIOTICELE SUNT ALERGENI – adica ele determina prin utilizarea lor incorecta nasterea de ALERGII .
Asociatia Americana de Medicina a lansat recent un semnal de alarma. Antibioticele ar putea fi vinovate de aparitia cancerului de san. Aceasta alarma a fost lansata in urma unui studiu de anvergura dedicat legaturii directe dintre antibiotice su cancerul mamar . Studiul a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 10.000 de femei din statul Washington pe o perioada de 19 ani. Astfel 2.266 de femei bolnave de cancer de san si 7.953 de femei sanatoase au participat la aceasta ampla ancheta. Rezultatele au fost alarmante . Femeile care au luat antibiotice mai mult de 500 de zile pe parcursul unei perioade medii de 17 ani prezinta un risc dublu de a dezvolta cancer de san , comparativ cu cele care nu au urmat asemenea tratamente .
Aceste rezultate nu inseamna ca femeile trebuie sa renunte la antibiotice dar este indicat sa fie utilizate cu masura si sa evite AUTOMEDICATIA.
Autorii studiului arata ca un sistem imunitar slabit asociat sau nu cu utilizarea abuziva a antibioticelor poate fi el singur la originea unui cancer de san
In concluzie , ca sfaturi universal valabile in utilizarea antibioticelor :

  1. Nu administrati antibiotice decat la sfatul medicului.
  2. Nu administrati antibiotice decat dupa ce se face analiza microbului ce a determinat infectia .Daca acest lucru nu este posibil in timp util atunci se prefera utilizarea unor antibiotice foarte puternice care au sansa mare de succes .
  3. Nu utilizati antibioticele decat dupa 3 zile de tratament cu agenti antitermici – care sa scada febra si sa imbunatateasca starea pacientului – daca acest lucru nu este posibil , se prefera utilizarea cat se poate de tardiva de antibiotice redutabile – puternice .
  4. INFECTIA DIFERA DE INFLAMATIE .Nu orice febra inseamna infectie deci nu orice febra necesita antibiotice !
  5. VIROZELE NU SE TRATEAZA CU ANTIBIOTICE .
  6. Nu utilizati antibiotice foarte toxice la copii si varstnici ( Gentamicina . Streptomicina , Kanamicina etc )
  7. FARMACISTI , NU MAI VINDETI ANTIBIOTICE FARA RETETA.

 

13_2

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador