3D in toata splendoarea

Țin minte că atunci când ne-a luat tata un televizor ne-am bucurat foarte tare. Era alb negru, cu lămpi și când îl porneai se auzea un zgomot ciudat apoi trebuia să aștepți ca imaginea să se stabilizeze până se aprind lămpile. Avea un tub mare, pătrat de sticlă pe unde erau proiectați electronii astfel încât în capătul tubului să vedem imaginea transmisă prin cablu de la mii de kilometrii depărtare. Pe vremea regimului comunist și a răposatului Ceaușist aveai program de știri și program de muncă prin urmare nu stăteai ca astăzi toată ziua cu ochii-n televizor.

 

48833F_RAD_L_E_RGB

 

A fost spectaculos să ai un televizor în casă. Dar și mai extraordinar a fost invenția televizorului. Mă gândesc la oamenii care se închinau acestei “făpturi” pentru că n-au mai văzut așa ceva. O știu pe străbunica mea care pur și simplu vorbea cu televizorul ca și cum ar vorbi cu mine:

Domnu’ președinte, viața e grea aici la țară și n-avem de mâncare, trebuie să mergem la colectiv la muncă în fiecare zi și dacă se poate să ne dați o leafă mai mare pentru că birurile sunt peste măsură și de-abia răsuflăm de atâta muncă. Și Ceaușescu vorbea și străbunica vorbea. Și era un amalgam total. Măcar și-a spus off-urile cuiva. După lungi insistențe, văzând că n-o scoate la capăt cu președintele mergea la lucru cu gândul că mâine va avea o izbândă mai mare pentru că perseverența e cheia schimbării.

În momentul când am schimbat tehnologia era o diferență ca de la cer la pământ să treci de la un televizor alb negru la unul color. În primele secunde savuram încă diferența colosală între cele două și nu realizam cât de departe a ajuns știința zilelor noastre. Era un pas imens să vezi oamenii pe ecran și să vezi și culorile în același timp precum și sunetul. Parcă s-ar face o teleportare în timp și spațiu a celor care urmăresc ecranul, în centrul acțiunii.

 

Am ajuns la tehnologia high definition. O calitate și precizie cuantică. Apoi 3D prima dată în cinematografe apoi chiar la noi acasă. A devenit o adevărată aventură să te uiți la televizor astăzi. E ca și cum ai trăi visele tale. Ești prezent cu simțurile tale însă parcă absent pentru că trăiești după un anumit scenariu. E palpitant pentru că nu știi ce va urma și totuși cam prea real. Trăiești povestea celui care a creat-o. Iar piața cinematografică a devenit o adevărată afacere pentru că un film a ajuns o adevărată operă de artă ajuns să fie apreciat aproape instantaneu de la lansare pe scară mondială. Iar cei care joacă-n acea poveste sunt răsplătiți pe măsură.

 

Dacă tehnologia 2D se folosea de acea rată de refresh ca să mintă ochiul spunându-i că acolo e ceva viu când de fapt erau câteva poze puse una peste alta, a treia dimensiune se folosește de altă șmecherie împărțind pixelii în două: jumătate pentru ochiul stâng și cealaltă jumătate pentru dreptul. Când imaginile sunt procesate la nivelul creierului, este creată o percepţie în profunzime. Iluziile generate de filmele tridimensionale solicită mai mult atât ochiul, cât şi creierul, generând o tensiune generală.

 

Ce este un televizor 3D ?

Un televizor normal cu opțiunea HD. Singura diferenta este frecventa la care sunt afisate cadrele. Un televizor 3D trebuie sa poata afisa 120 de cadre pe secunda: 60 pentru ochiul stâng și 60 pentru dreptul. Ochelarii filtrează cadrele în așa fel încât fiecare să ajungă la ochiul corespunzător.

 

(sursa imaginii: pcnews.ro)

 

Astfel din imaginea de mai sus se observă că avem nevoie de o cameră specială care ține cont de două unghiuri de vedere din perspectiva ochiului drept și a celui stâng. Captează informația și o stochează. Apoi avem nevoie de un televizor care redă la o frecvență de 120 cadre pe secundă aceste informații captate de camera specială. Iar ochelarii vor sorta cadrele astfel încât să vedem cu ochiul drept cadrele destinate acestuia și cu stângul la fel.

 

Televizoarele 3D permit redarea imaginilor HD 3D prin separarea sincronizată a imaginii la fiecare cadru pentru ochiul stâng şi pentru cel drept. Ele redau înregistrarea video prin distribuirea imaginilor pentru ochiul stâng şi pentru cel drept la fiecare linie de scanare şi atunci rezoluţia verticală este mai puţin de jumătate din cea proprie formatului HD.

 

Astfel AMD a reușit să lanseze o serie de placi grafice AMD RADEON 6000 făcând un pas uriaș în evoluția tehnologiei 3D iar cei mai bucuroși de acest lucru sunt gamerii și cei care se uită la filme. Însă pe viitor prevăd că se va reuși o integrare a beneficiilor tehnologiei 3D cu cea a hologramelor care după ultimele știri o echipă de cercetători din Tokyo au reuşit să dezvolte o tehnologie care permite „atingerea” acestora. Deci în viziunea mea despre viitorul 3D oamenii vor putea atinge lucrurile, ba chiar vor putea folosi toate simțurile de care dispun prin șmecheriile pe care le vom inventa pe viitor pentru a mima realitatea într-un fel în care corpul uman nu mai poate sesiza dacă e sau nu real.

ps: superBlog 2010

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari